Danmarks Bedste Naturformidler 2024

Prisen som Danmarks Bedste Naturformidler 2024 uddeles på Thunderdome-scenen fredag d. 24. maj 2024.

Hvem bør have titlen som Danmarks Bedste Naturformidler 2024?

Tak for de mange stemmer til Danmarks Bedste Naturformidler! 

Blandt indstillingerne var udvalgt 6 nominerede, som det var muligt at stemme på her på siden fra d. 18. april til d. 2. maj 2024, kl. 10.00.

Selvom det ikke længere er muligt at stemme, kan du stadig se videoer med de nominerede herunder:

De nominerede til Danmarks Bedste Naturformidler 2024:

Alexander Holm (Manden bag podcasten "Den Dyriske Time")

Henrik Christensen (Uglernes Verden)

Mette Osland (NaturMette)

Sara Kande (Kratluskerkande)

Frederik Leck Fischer (Fortællinger fra Felten)

Mikkel Sortemos (Arternes Verden)

Læs mere info om prisen:

Onsdag d. 10. januar 2024 - Vi åbner for nomineringer til Danmarks Bedste Naturformidler 2024

Onsdag d. 20. marts 2024 - Deadline for indstilling af nominerede til Danmarks Bedste Naturformidler

Onsdag d. 03. april 2024 - Dommerkomiteen udvælger 5- 10 nominerede

Torsdag d. 04. april 2024 – De udvalgte nominerede får en invitation til at indsende en 30. sek. Video (til hjemmesiden og SoMe)

Mandag d. 15. april 2024 – Deadline for indsendelse af video til Naturmødet

Torsdag d. 18. april 2024 - Videoer med de nominerede til Danmarks Bedste Naturformidler 2024 offentliggøres på Naturmødets hjemmeside

Torsdag d. 18. april - torsdag d. 2. maj 2024, kl. 10.00 - Offentlig afstemning om Danmarks Bedste Naturformidler 2024 på Naturmødets hjemmeside

Mandag d. 22. april - torsdag d. 2. maj 2024 – Videoer vises på Naturmødets sociale medier

Tirsdag d. 3. maj 2024 – De nominerede får besked og vinderen inviteres til prisoverrækkelse på Naturmødet d. 24. maj

Fredag d. 24. maj 2024 - Prisoverrækkelse på Thunderdome scenen

Naturmødet har nedsat en dommerkomité, som vil udvælge en vinder mellem jeres indstillinger og forslag til Danmarks Bedste Naturformidler 2024.

Dommerne vil kigge efter naturformidlere, som har nogle af disse egenskaber: inspirerende, engagerende og involverende, autentisk, nærværende og empatisk, kreativ og nyskabende, vidende og velinformeret om også dagsaktuelle emner

Samtidig lægges der vægt på at hun/ han kan: formidle på forskellige måder, på flere platforme og i nye samarbejdskonstruktioner, for nye målgrupper, inddrage målgruppen og give anledning til deres forundring,  nysgerrighed, eftertanke, vidensforankring, identitetsdannelse, inspiration og motivation til handling.

Her kan du se tidligere vindere af prisen som Danmarks Bedste Naturformidler/e.

Emil Poulsen - 2023

Emil Poulsen er naturfotograf, naturformidler, dykkerinstruktør og pt. måske bedst kendt som NaturTikTokkeren. Hans store kærlighed for dyr og natur og hans måde at fortælle og beskrive sine naturoplevelser, har åbnet øjnene for den helt unge generation på TikTok. Han har desuden en solid fanskare på Instagram, som han bjergtager med sine ikoniske og mindeværdige billeder. Af disse og mange andre grunde blev Emil tildelt prisen som Danmarks Bedste Naturformidler 2023.

Rasmus Ejrnæs - 2022

Rasmus vinder prisen for ikke at være bange for at provokere og skabe uro med sine udtalelser - noget han i den grad kan tillade sig i kraft af sin solide faglige viden om og mange års forskning i natur og biodiversitet. Danmarks Bedste Naturformidler 2022 er vært på radioprogrammet Vildspor, aktiv og passioneret formidler og debattør på sociale medier, forfatter til en lang række svar til politikere, forfatter til bl.a. værkerne NATUR og DEN UENDELIGE HAVE, seniorforsker i natur og biodiversitet ved Aarhus Universitet.

Asser Øllgaard og Brian Rasmussen - 2021

Naturformidlerne Asser og Brian fra Randers Regnskov fik prisen for at have været suveræne mestre i naturformidling i corona-tid, hvor de var superhurtige og gode til at få sat naturen på agendaen allerede få dage efter at vores børn var sendt hjem fra skolen. Deres programmer har være god og meget lærerig underholdning til de hjemsendte skolebørn, der hurtigt var parate til at snakke natur med hinanden, forældrene, lærerne – og Asser og Brian. De to vindere har samtidig har været med til give de hjemsendte forældre en smule arbejdsro i deres nye online arbejds- og hverdag.

Jonas Gadegård - 2019

Jonas har bloggen "Naturnørd", som man kan følge både på Facebook, Instagram og Youtube. Her viser og fortæller han mindst en gang om ugen i sjove, informative videoer om alt fra ringmærkning af sangfugle og musvåger til, hvordan man laver sit eget fuglefoder, og hvilke vilde planter og svampe man kan spise. Jonas er et naturtalent indenfor fortælling og naturvejledning, og hans entusiasme og fortælleglæde om naturen er smittende og opløftende. Selv ikke-naturinteresserede har jeg fået til at følge ham på Facebook pga. hans vid og entusiasme. Jonas får støt flere følgere på de sociale medier, og han er et lysende eksempel på, hvordan god naturformidling kan skrues sammen.

Karin Winther - 2018

Karin er naturvejleder og arbejder bl.a. med Naturekspeditionen i Vesthimmerlands Kommune. Karin modtog mange nomineringer som hver især beskrev de mange projekter som hun har gang i, hendes fantastiske arrangement og energi. Samtidig har der været stor fokus på hvor mange Karin har hjulpet gennem sit arbejde i naturen. I indstillingerne skrev folk bl.a.: "Karin står for et utal af spændende og lærerige arrangementer på Naturbaserne-tiltag som gør såvel børn som voksne klogere på naturen ved at tage os med ud."

Vicky Knudsen - 2017

Begrundelsen var blandt andet, at hun har evnet at ramme en målgruppe, som mange naturformidlere ofte opgiver fra starten – teenagerne. Samtidig rammer hun mange af dem, bla. ved at bruge de sociale medier, men hun mestrer også den direkte formidling ude i naturen. Med sin solide faglige baggrund som biolog og ornitolog – og en ung, energisk og sjov tilgang til sit alsidige virke – mente dommerne at se en rollemodel, som ikke før var set i naturformidlerkredse

Morten D.D. Hansen - 2016 (For voksne)

I indstillingerne skrev folk bl.a. ”Mortens forudsætninger er en gudsbenådet naturglæde, taknemmelighed over i sit liv at være vidne til naturens forunderlige univers – og så har han med årene tilegnet sig en dyb og detaljeret naturhistorisk faglighed som er unik i dansk naturformidling”. ”Morten formidler blændende, med vid, kant, dygtighed og stor originalitet. Og vigtigst af alt, han får mange andre til at interessere sig for natur – også dem, der synes natur er håbløst uvedkommende!”

Bjørli Lehrmann - 2016 (For Børn)

Begrundelserne var bl.a. at hun er en ildsjæl med en enorm grundlæggende viden og en nysgerrig og undersøgende tilgang til særligt svampe og dyr. På de sociale medier formidler hun sine egne billeder og film, besvarer spørgsmål og stiller gåder – og hendes hjemmeside rummer enorme mængder af information. Børnene elsker at besøge Bjørli i Vestre Hus (hendes naturcenter), hvor hun blandt andet har levende og udstoppede dyr.

Emil Poulsen modtager prisen som Danmarks Bedste Naturformidler

2023 - Emil Poulsen - Naturfotograf, naturformidler, dykkerinstruktør og TikTokker

Rasmus Ejrnæs med prisen for Danmarks Bedste Naturformidler 2022

2022 - Rasmus Ejrnæs - Forsker, tænker og radiovært

Billede af ASSER OG BRIAN FRA RANDERS REGNSKOV

2021 - Asser og Brian fra Randers Regnskov

2019 - Jonas Gadegård

Billede af Karin Winther

2018 - Karin Winther Vesthimmerlands Kommune

Billede af Vicky Knudsen

2017 - biolog og ornitolog Vicky Knudsen

2016

Naturformidlerprisen (for børn)

Evolutionsbiolog og naturvejleder Bjørli Lehrmann.

Naturformidlerprisen (for voksne)

Foredragsholder og biolog Morten D.D. Hansen

 

 

Dommerkomitéen - Danmarks Bedste Naturformidler 2024

Jakob Walløe Hansen
Formand for Naturvejledning Danmark og formidlings- og undervisningsleder i Geopark Odsherred.

Jeanett Kaare
Direktør, partner og kreativ kommunikator i reklamefirmaet Weltklasse.

Brian Ravnborg
Formand for Biologiforbundet og pædagogisk konsulent på Center for Undervisningsmidler, UCN.