Årets folkemødesæson går på hæld, og arrangørerne af landets mange folkemøder er allerede i gang med planlægningen af næste års begivenheder. Hvert folkemøde har sit unikke fokus, men alle deler samme mål: at skabe en platform for offentlig debat og engagement. Uanset om temaet er klima, kultur, natur eller noget helt andet, bygger disse møder på en stærk dansk tradition for samtale og fællesskab.
Denne tradition går tilbage til Jeppe og Nanna Aakjærs sommermøder på Jenle i begyndelsen af 1900-tallet. Aakjærs møder, der trak deltagere fra hele landet, var en tidlig forløber for nutidens folkemøder og spillede en afgørende rolle i den offentlige samtale.
Både dengang og nu har formålet været at skabe rum for kulturudveksling, samfundsdebat og nærhed til naturen – en vision, der er kernen i både Aakjærs møder og det moderne Naturmødet i Hirtshals.
En kulturel begivenhed med naturen i centrum
Jeppe Aakjærs sommermøder blev båret af hans dybe kærlighed til naturen og tro på dens betydning for individet og samfundet. Litterære oplæsninger, musik og politiske debatter blev vævet sammen med naturen som det gennemgående tema. Aakjær var en pioner inden for naturbeskyttelse og bæredygtigt landbrug, og han brugte møderne til at fremme disse idéer i en tid, hvor industrialiseringen truede med at forandre det danske landskab.
Naturmødet i dag
Mere end 100 år senere lever arven videre i Naturmødet, der siden 2016 har været en central begivenhed i debatten om natur og biodiversitet. Hvert år mødes politikere, forskere, erhvervsfolk og borgere i Hirtshals for at diskutere og finde løsninger på naturens mest presserende udfordringer.
Naturen i centrum
Ligesom Aakjærs sommermøder havde naturen som sit omdrejningspunkt, står den stadig centralt i Naturmødet i dag. Hvor Aakjær brugte sine møder til at drøfte landbrugsreformer og menneskets forhold til naturen, løfter Naturmødet nu disse emner til et nationalt niveau. Med over 36.000 besøgende og mere end 600 debatter og workshops, formår Naturmødet at samle en bred vifte af aktører og interessenter, der alle arbejder for at fremme en bæredygtig fremtid for Danmarks natur.
Fra lokal til national betydning
Udviklingen fra Aakjærs sommermøder til nutidens Naturmøde afspejler en bevægelse fra lokal til national og global betydning. Mens Aakjærs møder samlede folk om kultur og samfundsdebat i hans region, er Naturmødet blevet en national platform for naturpolitik og biodiversitet. Aakjærs vision om at skabe debat om naturens værdi lever videre i Naturmødet, hvor emner som biodiversitetstab, klimaændringer og bæredygtig udvikling står centralt.
En opfordring til handling
Når solen står op over næste års folkemødesæson, er opfordringen klar: kom og deltag! Rundt om i hele landet vil vi tale, lytte, debattere og opleve sammen. Og når vi tager hjem, vil det være med ny viden og inspiration til at gøre en forskel – for kulturen, klimaet, naturen og andre vigtige dagsordener.
Vi ses derude!
Leif Lund Jakobsen, chef for Naturmødet