Er verdens ældste træ et juletræ?

Publiceret 21-12-2018

Måske… det kan man i hvert fald læse sig frem til rundt omkring på nettet, hvor historier om et 9550 år gammelt grantræ har slået rod.

Efter sigende skulle en svensk forsker fra Umeå Universitet have gjort et overraskende fund tilbage i 2008. Her viste kulstof 14-analyser nemlig, at en række træer fra Dalarna-området var mere end 5000 år gamle. Heriblandt altså en rødgran, hvis rodnet er 9550 år gammelt. 

Oldgamle juletræer et særsyn

På Københavns Universitet arbejder Vivian Kvist Johannsen som seniorforsker i Skov, Natur og Biomasse. Hun har godt hørt om de svenske fund. Dog har hun ikke selv haft noget med  undersøgelserne at gøre og kan derfor ikke kommentere på resultaterne. Til gengæld kan hun fortælle, at det langt fra er normalt at finde så gamle grantræer:

“Det er ikke nogen regel, at grantræer bliver særligt gamle. Når det er sagt, afhænger det jo af de forhold, som træerne lever under. Altså eksempelvis temperaturen og mængden af svampe og insekter.

På Lolland dør rødgranerne oftest af velstand i en ung alder (40-60 år). Samtidig har vi ædelgraner helt tilbage fra 1800-tallet i Rold Skov, som er mere end 200 år gamle selv under danske forhold. Det har selvfølgelig også stor betydning, om grantræerne udsættes for forstyrrelser fra mennesker og katastrofer.”

Så gammelt er dit juletræ

Man skal altså ikke gøre sig håb om at slæbe et juletræ med tusindvis af år på barken med hjem. Til gengæld er det nemt at finde ud af, præcist hvor gammelt – eller ungt – ens juletræ er.

“Hvert år vokser en ny top med en krans af grene ud fra knopperne øverst på grantræet. Derfor kan du bare tælle, hvor mange årsskud træet har, hvis du gerne vil vide, hvor gammelt det er. Du kan også kigge i bunden af træet og tælle ringene på stammens ende fra midten og ud,” siger Vivian Kvist Johannsen.

Glædelig jul fra Naturmødet