Naturtalks

Naturmødet er desværre kun 3 gode dage om året, men bare rolig - for kan du ikke få nok af naturen, så har vi her samlet en række talks og podcast, som du kan dykke med i. For der er stadig masser af natur, der kan komme på tale, indtil vi igen ses i Hirtshals, og du kan lytte lige hvor og hvornår, du vil. Det er bare på med hørebøfferne. Når du nu er i gang, kan du lige så godt snøre dine vandresko og traske en tur ud i den lokale natur imens!

I samarbejde med Naturmødet i Hirtshals har DR snakket med nogle af landets skarpeste natureksperter. I stedet for at stå på en scene, har vi sat deres viden stævne lige præcis der, hvor den giver allermest mening. Nemlig i naturen. Dyk ned i deres viden, der er leveret så den er til at forstå.


5 ting du skal vide om ulve i Danmark

Thomas Boesdal, ulveekspert og jæger, tager os med ud til de danske ulves højborg ved Stråsø plantage. Her giver han os indblik i ulvens kendetegn, historie og levevilkår. Han opdager både friske ulvespor og nyligt nedlagt vildt.

Se den her


5 ting du skal vide om plastik i havet

Torkel Gissel Nielsen, professor på DTU AQUA, rykker helt ud til vandet for at forklare hvordan plastik påvirker det danske havmiljø. Han fortæller om den miljøkrise, som har skabt allermest bevågenhed, og forklarer blandt andet hvordan det påvirker de fisk og skaldyr vi sætter til livs.

Se den her


5 ting du skal vide om vild natur i byen

Frank Erichsen er bonde og tv-vært, han har sammen med Hjørring kommune forsøgt at gøre alle de grønne plæner i byen til levende naturoaser. Han tager os med hvor nye muligheder bliver skabt og forklarer også, hvor der kan være udfordringer.

Se den her


5 Ting du skal vide om natur og sundhed

Dorthe Varning Poulsen, lektor på København universitet, forsker i hvordan naturen påvirker menneskers sundhed. Hun forklarer hvordan forsøg viser helt tydelige tegn på at naturen hjælper både mentalt, socialt og fysisk. I en tur rundt i universitetets terapihave giver hun indblik i menneskets samspil med naturen.

Se den her


5 ting du skal vide om Danmarks mange arter

Marianne Graversen, naturvejleder Naturhistorisk Museum, går på arts-jagt i Mols bjerge. Og udover at finde firben og møgbiller tager hun os gennem vigtigheden af at bestemme, navngive og finde alle de arter vi har, for på den måde at kunne passe på dem. Hun viser også hvordan alle danskere kan hjælpe forskerne med at finde arter.

Se den her


5 ting du skal vide om liv i markerne

Bent Rasmussen, biolog og økologikonsulent, har 50 hektar marker der summer af liv. For selvom man dyrker landbrugsjord, kan man sagtens skabe plads til et mangfoldigt dyre- og insektliv. Men det kræver at man giver naturen lov. Han viser os blandt andet hvad han selv har gjort.

Se den her


5 ting du skal vide om biodiversitet i baghaven

Michael Carlsen, zoolog og PhD, forklarer at vi står midt i en insektkrise, en krise vi skal gøre noget ved. Og hvorfor ikke starte der, hvor man selv har råderet, nemlig haven, baggården eller altankassen. Han viser os hvordan man finder arter i havens buske og kan opdage nyt liv i græsset, mens man insektmediterer.

Se den her


5 ting du skal vide om haven som Co2 lager

Per Gundersen, professor i skovøkologi ved Københavns universitet, har skabt en klimahave i Nordvest som lagrer Co2 svarende til en tur i bil jorden rundt. Han giver os indsigt i hvordan havens beplantning og behandling bliver til klimaets bedste ven.

Se den her


Vildt Naturligt på felttur #1

VI VENDER STEN OG SPISER MYRER

Orange myrer har navn efter deres smag. Men tør Johan og Vicky prøve, om det passer? Og hvor mange af Danmarks 50 myrearter finder de, da de sammen med en af Danmarks førende myreeksperter drager på felttur i Nationalpark Mols Bjerge?

Værter: Johan Olsen og Vicky Knudsen

Turguide: Hjalte Kjærby, myreekspert 

Lyt her


Vildt Naturligt på felttur #2

VI SNUSER TIL BIER

Engelsk toffee, sur afføring og vineddike. Sådan dufter nogle af Danmarks vilde bier, hvis man tør stikke næsen tæt nok på til at kunne snuse til dem. Vicky og Johan tager chancen sammen med fingerfærdige bifanger Sean Birk Bek Craig.

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen

Turguide: Sean Birk Bek Craig, biologistuderende bi-ekspertVildt Naturligt på felttur #3

VI LEDER I LORT

Vicky og Johan tager på en rigtig lorte-tur med ”Kong Kokasse”, biolog og museumsinspektør Morten DD Hansen. Vicky begraver uden tøven de lakerede negle i den nærmeste hestepære på jagt efter flere sjældne biller. Men vil Johan smøge ærmerne op og grave dybt efter kryb i en blævret kokasse fra de fritgående dyr ved Molslaboratoriet?

Værter: Vicky Knudsen og Johan Olsen

Gæst: Morten DD Hansen, biolog og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i AarhusVildt Naturligt på felttur #4

VI LEDER EFTER LIVSTEGN VED KYSTEN

Havet er fyldt med hemmeligheder under overfladen. Men strøm og vind sender små ledetråde op til os på stranden. Vicky og Johan finder døde krabber, blæretang og et forstenet søpindsvin, mens de diskuterer havenes klima- og menneskepåvirkede tilstand med naturformidler Jens Thorving Andersen.  Han sammenligner en tur på stranden med at være i biografen for at se en god gyser med overraskelser undervejs.

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen

Turguide: Jens Thorving Andersen, naturformidler

Lyt herVildt Naturligt på felttur #5

ER DER PLADS TIL ELEFANT OG BISON HER?

Danske forskere har anbefalet at bruge elefanter, bison og andre kæmpestore planteædere til dansk naturpleje. Johan og Vicky tager med én af forslagsstillerne på felttur for at få en idé om, hvordan giganterne vil påvirke landskabet. Og hvordan udfordringerne kan tackles i praksis.

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen

Turguide: Camilla Fløjgaard, forsker, Institut for Bioscience – Biodiversitet, Aarhus UniversitetVildt Naturligt

HVAD MED ALLE DE ANDRE BIER?

Der findes flere hundrede slags vilde bier i Danmark, men de fleste af os kender kun til honningbier. Det er synd og skam, synes bi-eksperten Sean Birk Bek Craig. I en Naturmøde-episode af Vildt Naturligt slår han et slag for bedre betingelser for bierne, som slet ikke er så ivrige efter at stikke os, som vi tror. Vicky fik ellers som barn at vide, at hun kunne blive stukket hele vejen gennem skosålerne. Og Johan bliver overrasket over, at mange bier bor helt alene.

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen

Gæst: Sean Birk Bek Craig, biologistuderende bi-ekspert

Producer: Carsten NielsenVildt Naturligt

LIV I LORT

Kokasser og hestepærer vrimler af liv. Museumsinspektør Morten DD Hansen har gjort kulegravning af de store dyrs afføring til et af sine specialer, fordi lort både er gemmested for sjældne arter og et vigtigt bidrag til biodiversiteten. I en Naturmøde-episode af Vildt Naturligt fra Mols Bjerge praler Vicky uhæmmet af sit fund af den sjældne gyldne jagtrovbille, mens Johan får udvidet sin horisont, så han fra nu af ikke kun forbinder lort med en sværm af fluer.

Værter: Vicky Knudsen og Johan Olsen

Gæst: Morten DD Hansen, biolog og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus

Producer: Carsten NielsenVildt Naturligt

MYREVEN ELLER FJENDE?

Myrer invaderer køkkenet, får havefliserne til at ligge skævt og spolerer frokoster i det fri. Men den 22-årige myreekspert Hjalte Kjærby elsker dem. Han har myrer i bur på natbordet, så han kan studere dem og deres snu fjender. I den første af en stribe nye Vildt Naturligt-episoder i tilknytning til Naturmødet 2020 bliver Vicky klogere på myrernes ekstreme kontrol af gener og køn, mens Johan mindes en vild myreinvasion i barndommen.

Værter: Johan Olsen og Vicky Knudsen

Gæst: Hjalte Kjærby, biologistuderende myreekspert

Producer: Carsten NielsenVildt Naturligt

SKATTEFUND FRA STRANDEN

En tørret klumpfisk, ravsmykker fra stenalderen og ældgamle pacman-forsteninger. Det er nogle af de spændende fund fra danske strande, den kystglade naturformidler Jens Thorving Andersen stolt viser frem for Vicky og Johan i en maritim Naturmøde-episode af Vildt Naturligt. Johans eget favoritfund er et marsvinkranie, som nu ligger hjemme på skrivebordet. Vicky konstaterer, at det vist er lettere at finde sjove opskyllede sager på Vestkysten end ved hendes barndomsø Bornholms kyster.

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen

Gæst: Jens Thorving Andersen, naturformidler ved naturhistorisk Museum i AarhusVildt Naturligt

STORE DYR I ET LILLE LAND

Engang var der skovelefanter og næsehorn i Danmark. Hvis vi vil gøre noget godt for biodiversiteten, skal vi igen have store planteædende dyr gående i naturen, mener biodiversitets-forsker Camilla Fløjgaard fra Aarhus Universitet. I en Naturmøde-udgave af Vildt Naturligt fortæller hun om forsøg i Mols Bjerge med køer og vilde heste til naturpleje, og hun argumenterer for at gå skridtet videre med bison og elefanter. Johan forbinder store planteædere med afrikansk savanne, og Vicky spørger, om der er plads – og om det skal være bag hegn.

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen

Gæst: Camilla Fløjgaard, forsker, Institut for Bioscience – Biodiversitet, Aarhus Universitet

Produceret i samarbejde med DR P1


 

Indholdet er produceret af DR med støtte fra 15. Juni Fonden, Aage V Jensen Naturfond og Spar Nord Fonden i samarbejde med Naturmødet i Hirtshals.